Ajuntament Alcover

Comunicació > Notícies

L'actriu Rosa Andreu parla de postguerra a Memòria de les oblidades, diumenge al Convent de les Arts d'Alcover

El Convent de les Arts d'Alcover serà l'escenari, aquest diumenge 5 de març a les 19h, del dramahistòric  Memòria de les oblidades. A la la mort del dictador, el país inverteix molts esforços en fer el trànsit a la democràcia i oblida el patiment de moltes persones oblidades a les fosses comunes. Famílies senceres van invertir temps i diners intentant trobar els cossos dels seus familiars per dignificar-los sense èxit.

Darrerament entitats i associacions han recollit aquestes demandes i s’han fet ressò d’aquesta necessitat que a la vegada pretén aixecar la pols d’un capítol de la nostra història. Amagar, oblidar o distorsionar el passat no és un bon solatge per aixecar-hi el futur. Només s’aprèn de la història quan es coneix.

L’obra Memòria de les oblidades, fonamentada en la documentació facilitada pels historiadors del Fòrum de Tarragona per la Memòria, intenta recrear la vida de quatre dones empresonades a la presó de les Oblates i recordar l’única afusellada que encara roman a la fossa comuna de la ciutat.Un cop acabada la Guerra civil espanyola, el règim franquista inicia una etapa de repressió entre els considerats contraris.Milers de persones marxaran a l’exili mentre que altres patiran el control, la humiliació, judicis sense cap mena de garantia, deportacions, empresonaments i morts.

Quatre dones: la Maria, l’Annita, la Dolores i la Teodora seran jutjades, condemnades a presó i, seguint la política de dispersió de presoners de la maquinària franquista, seran traslladades al Convent de les Oblates de Tarragona, convertit en presó. Soles, allunyades de les seves famílies i suportant dures condicions carceràries acabaran els seus dies enterrades a la fossa comuna del Cementiri de Tarragona. Aquestes quatre sones són interpretades per l'actriu Rosa Andreu.

Les entrades per l'espectacle es poden adquirir a 12€ (9€ amb el carnet del Convent de les Arts) a www.conventarts.cat, a la Casa de Cultura Ca Cosme d’Alcover o el mateix dia a taquilla des d'una hora abans de l'inici de l'espectacle. La proposta es troba inclosa en els abonaments Teatre i General.

Escola de l'espectador

Divendres 3 de maig a les 20.00h, la Casa de Cultura Ca Cosme acollirà la xerrada de memòria històrica amb Tecla Martorell i Montse Sans, autora del text ‘Memòria de les Oblidades’ i historiadora respectivament, membres del Fòrum de Tarragona per la Memòria, per parlar de presons i de dones a la postguerra i del que passà al Convent de les Oblates de Tarragona.

 

 

AddThis Social Bookmark Button