19maig2019

Ajuntament Alcover

Gaudiu dels petards i les fogueres amb precaució

Feu la Festa amb Seguretat

Amb l'arribada de l'estiu, arriben també les celebracions de festes populars i tradicions, com les revetlles, que suposen un increment de l'ús de material pirotècnic i l'encesa de fogueres.

La campanya "Revetlles amb precaució" vol recordar als usuaris dels petards quins són els riscos que poden comportar tan per les persones com pel medi i difondre un missatge de precaució i seguretat dirigit a tota la població, especialment als adults, que són qui han de tenir cura i supervisar tant l'adquisició com l'ús dels petards que en faran els petits.

Tot i el perill que pot comportar, es pot gaudir de la Festa, només seguint uns sencills consells de seguretat que ens proposa protecció civil des del gencat.

Si malgrat tot, algú pateix una cremada, s’aconsella aplicar aigua fresca dos o tres minuts a la part afectada; cobrir-la amb una gasa o amb un drap net i anar a un centre sanitari. No s'han de rebentar les butllofes, ni aplicar pomades, ni cremes, ni cap tipus de desinfectant, i no s'han d'arrencar les restes de roba que hagin pogut quedar adherides.

Si per qualsevol circumstància s’encenen els vestits, no correu, ja que revifareu les flames, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames i evitar que es facin més virulentes. Tapeu-vos la cara amb les mans perquè les flames no us arribin a la cara i al cabell i per que els gasos no us arribin als pulmons. Assegureu-vos que les flames s’han apagat abans de treure-us la roba i no us la heu de treure mai pel cap. 

Recordeu: Per qualsevol emergència truqueu al telèfon 112.


Els petards

 Consells d'ús  
Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat.

No us guardeu petards a les butxaques.

Cal llegir les instruccions de cada article.
No subjecteu els petards amb les mans. No els poseu a prop de la cara ni del cos.

Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic (metxes i similars).

Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.
Si un petard no s'encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.

No llanceu mai petards contra ningú.

 
No llanceu coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.

Vigileu que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.
Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.

No enceneu cap petard dins les cases.

No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.

 
   
 Tipus de Petards  
Es considera pirotècnica recreativa bàsica el conjunt d'artificis pirotècnics que poden ser usats pel públic en general durant la celebració de determinades festes de caràcter popular o particular. Des del punt de vista legal, estan inclosos dins les categories I, II i III, de les vuit en què està dividida la totalitat de la pirotècnia.
 
Tipus I: Risc baix (a partir de 12 anys)
Els productes de la categoria I són els que tenen un risc baix o molt baix. Estan pensats per utilitzar-los en àrees confinades, concepte en què s'inclou l'interior dels edificis d'habitatges. Aquest grup està format per bengales, bombetes i sorpresa japonesa; i fonts com surtidors i volcans.
 
Tipus II: Risc mitjà (a partir de 16 anys)
Els productes de la categoria II són els que tenen un risc mitjà. Estan pensats per utilitzar-los a l'aire lliure en àrees confinades. Els petards de tipus II està format per bengales (bombetes i sorpresa japonesa), petards (trons i traques xineses), voladors (paracaigudes, correcames, xiuladors, girasols i rodes), coets (coets de tro i de llum), fonts (surtidors i volcans) i bateries (combinacions i candeles).
 
Tipus III: Risc alt (a partir de 18 anys)
Els productes de la categoria III són els que tenen un risc alt. Estan pensats per utilitzar-los a l'aire lliure, en àrees amples i obertes. Aquest grup està format pels mateixos petards que els de la categoria II excepte les bengales.

 

AddThis Social Bookmark Button